torsdag 30. april 2009

Mostar - den delte byen

Foer vi kom hit til Vodice hadde vi en stopp i Mostar, soer i Bosna og Herzegovina. For en by, seier jeg bare! Saa utruli koselig og vakker, med alle de smaa, trange, snirklete gatene, koselige gamle husene og selvsagt fint vaer. Byen e delt i to av ei elv med sju brue over, som alle blei knust under krigen. Ei av bruene er veldig beroemt, og den var vi selvsagt og saa. Jeg fikk hoedeskraekk der oppe.
Moster er vel ogsaa en av de byene som har flest spor etter krigen, i hvertfall i menneskene som bor daer. Byen har en veldig hoey andel kroater, og foer krigen levde alle sammen i fred og fordragelighet og ingen brydde seg om hvem som var kroat og hvem som var bosniak (muslim). Idag er det, som du kanskje har skjoent, ikke saann. Kroatene bor paa den ene siden av elva, og muslimene paa den andre. Et digert kors paa toppen av fjellet gjoer at man vet hvilken side man er paa. Ingen fra ulike nasjonaliteter prater til hverandre, ingen tar turen over paa den andre siden (hvis det ikke er helt noedvendig). Dette er folk som bor i samme by! Vi kunne snakke med en person uten aa ha anelse om han var bosniak eller kroat, det er ingen forskjell paa dem. De snakker samme spraak ogsaa. Det er helt rart.
Vi bodde paa Hostel Majdas, som var suuuuperkoselig! Soeskenparet Majda og Bata drev det sammen, med god hjelp av mora, vaerdens soeteste gamle dame, som attpaatil snakka norsk og lagde et (i foege Synne) fantastisk godt broed. Her var det ikke om aa gjoere aa klare seg selv, men man ble lagd te og kaffe til, kjoert til og fra buss-stasjonen og tatt vare paa med kjaerlighet. At det ogsaa bodde et par kule amerikanere, en beskjeden, men veldig hyggelig franskmann og ei soet og trivelig jente fra Brasil der, som vi hang sammen med, gjorde heller ikke saa mye.
Mostar - jeg kommer tilbake!


Den beroemte brua i Mostar. Ikke veldig spennende, men fin var den.

Postkortskriving paa hoeyt nivaa.

Elva deler ikke bare Mostar i to, men ogsaa folket som bor i byen.

Hostel Majdas <3

Skuddhull.

Oeyet mitt kunne ikke faa nok.


1 kommentar:

  1. ÅÅÅH!

    Det ser ut som om dokker har det kjempebra!
    Ha en fortsatt fin tur!

    Vegard

    SvarSlett